fbpx

Een stukje geschiedenis

Wist je dat Haarlem de hoofdstad is van Noord-Holland? Er wonen zo’n 165.000 mensen. Een grote stad dus, met alle voordelen van dien. Stadsrechten kreeg Haarlem in 1245 en aan het eind van de middeleeuwen was het al een van de belangrijkste steden van Holland. In 1839 reed tussen Haarlem en Amsterdam de allereerste trein van Nederland: het begin van een perfect OV-netwerk. Haarlem dijde in de loop der tijd flink uit. Ondertussen bleef de historische binnenstad met zijn rijke cultuur gelukkig gespaard. Eén van de uitbreidingen was Schalkwijk, in het zuidoosten, omarmd door het water van het Spaarne, de Molenplas, Meerwijkplas en de Ringvaart en met opvallend veel groen.

 

Lekker centraal én lekker buiten

Haarlem is echt een fijne woonstad. De stad ligt heel centraal ten opzichte van de rest van de Randstad, maar het is geen slaapstad, die ’s ochtends leegloopt en ’s avonds weer vol. Deze stad leeft, bruist en beweegt in zijn eigen ritme. Dat geldt ook voor Schalkwijk – het grootste stadsdeel van Haarlem. Want ook al zijn de verbindingen vanuit de wijk perfect, je hoeft er niet weg. Alles is er. Winkels, sportscholen, scholen, gezondheidszorg, kinderopvang, horeca – je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het straks vlak bij je voordeur. Maar pak de fiets en je zit zo ‘buiten’. Ben je een strandliefhebber? Je rijdt in één rechte streep richting Zandvoort of Bloemendaal. Zoek je de rust? Wandel door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Of loop vanuit je appartement naar de Meerwijkplas – een verborgen, groene parel.

Ter land, ter zee en in de lucht

Hoe jij je ook wilt of moet verplaatsen – te voet, op de fiets, met de auto, boot of het vliegtuig –, in en om Haarlem kan het. Vanuit jouw appartement in ‘Californië’ rij je makkelijk via de N205 naar de A9 of via de N201 naar de A5/A4. Schiphol is natuurlijk vlakbij. En met de trein sta je in no time op Amsterdam Centraal of Hoofddorp. Heb je een boot? Gefeliciteerd! Want ook jij valt hier met je neus in de boter. Steek via het Spaarne door naar het Noordzeekanaal en dan is het linksaf richting Noordzee, of rechtsaf richting IJmeer.

 
Schrijf je direct in